For rigtig mange af os bliver yoga en uopnåelig drøm om at få tid til at komme i et yogacenter flere gange om ugen. Drømmen lever især her efter sommerferien når vi gerne vil “i gang igen”. Og hvis du har en karriere, en kæreste, et barn eller nogle venner du også gerne vil passe så bliver det ofte ved drømmen. Der står yogamåtten i hjørnet og drømmer om et bedre liv “hvis bare jeg havde tid”…

 

måtte i hjørnet       Oldtidens yogier havde garanteret ikke det problem. De gik jo overhovedet ikke til klasser i et yogacenter. Indtil 1990érne var yogalæreren oftest en person der fungerede som en mentor eller rådgiver for elevens selvstændige praksis. Jeg kunne godt tænke mig at vi kom lidt tilbage til den selvautoritet og power der er i at tage sin egen krop og seriøst og finde en praksisform som kan blive en ubesværet del af hverdagen. Ikke at skulle vente på at en lærer fortæller os hvordan vi skal gøre. Ikke vente til vi får råd og tid til at blive fast gæst på det lokale yogacenters drop ind hold. Ikke at skulle væk fra verden for at finde indre ro men at have roen med os hvor end vi er. 

 

Jeg vil derfor gerne benytte min første arbejdsdag efter sommerferien til at slå et slag for “gør det selv” yoga. Yoga rykker virkelig når vi opdager at vi kan selv. Det kræver naturligvis at vi er blevet undervist af en yogalærer der har givet os de nødvendige værktøjer til at komme i gang derhjemme. Men det tager ikke ret langt tid at lære nok til at kunne starte en simpel yogapraksis derhjemme. Et par klasser eller workshops med en dygtig underviser og så er du i gang. Vi har rigtig mange dygtige lærere i hele landet efterhånden så hvis du stadig er usikker så gå på jagt efter en der giver dig nogle værktøjer du kan bruge derhjemme. Selvpraksis er fantastisk. Den er fleksibel, den er tilpasset din egen krops behov, den er gratis og den forlader dig aldrig. Over tid kan “gør det selv” yoga blive den rygrad af selvomsorg, overskud og styrke der følger dig gennem livet.

måtte i stuen     IMG_2314       Når du laver yoga derhjemme føles det helt anderledes end at blive guidet. I begyndelsen er det måske mindre hypnotisk fængslende. Og det er faktisk meget sundt. At være i selskab med sin krop når der ikke sker noget særligt er også en måde at lære dig selv at kende på, en måde at gå dybere. En måde at blive ok med at være den du er lige nu. Og det er mere fleksibelt at lave yoga når det passer dig. Du får mulighed for at mærke efter hvad din krop har brug for netop i dag i stedet for at følge flokken. Og der er en enorm styrke i at kunne drage omsorg for sig selv når det gælder. Dine nærmeste vil kunne mærke det på dig over tid. Mere overskud til at være der for dem der har brug for dig, mere tilid til din egen handlekraft og kropslige intelligens. Ofte er det vores ideer om hvordan yoga skal være der holder os fra at gøre det selv. Så hvis du tænker “kan jeg virkelig lave yoga derhjemme” så er mit bud: Selvfølgelig kan du det! Og husk, 15-20 minutter flere gange om ugen rykker langt mere end 1,5 time i yogacenteret to gange om måneden.

bixi_yoga_2014-4Så lad dette være en udfordring til dig der gerne vil i gang igen efter sommerferien. Drop endelig forbi en af os yogalærere og bliv undervist, inspireret og boostet. Vi glæder os sådan til at se dig igen. Men tag endelig din yoga med hjem. Brug vores undervisning til noget der rækker ud over de 1,5 time i yogacenteret.

At have en selvpraksis betyder ikke at du skal være en disciplineret yoga-soldat der ruller måtten ud HVER DAG i 1,5 time. Mindre kan gøre det. Og yoga er mange andre ting end den fysiske praksis. Her i sommerferien har jeg haft en periode hvor jeg 10 gange hellere ville være fuldtidsmor med mine to teenagere end at lukke mig inde i et rum med min meditationspude (tænk engang, vildt ik?). Jeg insisterer på at det faktisk er en del af min praksis at være en nærværende og kærlig mor til mine børn. OGSÅ selv min trikonasana måske ikke er hvad den har været og ballen har fået en bule efter jeg fyldte 40.

For hvad der er vigtigst for os? Hvad holder vi tættest på hjertet? Er det ikke det yoga handler om?

God fornøjelse