Birgitte: Velkommen i studiet Monkey Mind

Monkey Mind: Tak. Det er faktisk første gang jeg sådan bliver interviewet.

B: Virkelig?

MM: Ja! Jeg forstår det heller ikke. For det meste siger folk jeg skal tie stille.

B: Hvordan det?

MM: Altså du ved sådan: ”Schhh jeg mediterer”. Eller: ”Hold nu kæft, jeg prøver at sove”. Typisk taler folk kun med mig når de vil have mig til at gå væk.

B: Wow, det lyder lidt hårdt. Er det altid sådan?

MM: Altså nogen gange har folk været til yoga eller meditationskursus og så kommer de hjem og taler de til mig som om jeg var sådan en slags hund de er i gang med at dressere. Du ved de synes ligesom de skal ”tæmme deres monkey mind” ik? Så skal jeg have halsbånd på og sidde pænt på bagdelen og lære ikke at gø af postbuddet og give pote og den slags. Det er ikke rigtig fedt. Men bedre end når folk opfører sig som om jeg var en vild abe der er farlig og skal bures inde. Det der monkey-noget pisser mig virkelig af!

B: Men du hedder vel Monkey Mind ik?

MM: Det er et latterligt navn synes jeg. Jeg er jo ligesom ikke noget dyr vel? Jeg er et tænkende menneskesind. Tænker aber måske? Nej vel? Seriøst. Mit job er at producere tanker, masser af tanker, tanker uden begrænsning, tanker om alt! Geniale tanker, frygtelige tanker, repetitive tanker, kreative tanker, frisættende tanker, pinlige tanker, euforiserende tanker, spirituelle tanker, paranoide tanker, kærlige tanker,  unødvendige tanker, absurd langt ude tanker, alle slags tanker. Det er mig der tænker i mennesker! Uden mig havde mennesker stadig klatret rundt i træerne. Det er jer der er nogle goddamn aber!

B: Wow. Du lyder virkelig sur.

MM: Ja, det er jeg nok også. Jeg mener hvordan ville du have det hvis hver gang du producerede en genial tanke så kom der en menneske og tog æren for det og hver gang du tænkte noget kedeligt, latterligt eller uproduktivt så kom der en yogalærer og sagde det var din skyld OG at du i øvrigt er en f…. Abe?

B: Ok, det kan jeg faktisk godt se. Hmmm, så det du siger et at det er dig der producerer alle tankerne? Både dem der holder mig vågen klokken 5 om morgenen og dem der gør at vi har fransk filosofi og integralregning og måske en dag kan forstå evigheden og døden og kærligheden og universets opbygning og de der mega lange brugsvejledninger man får når man køber ny opvaskemaskine?

MM: Yeps. Og nu hvor jeg har ordet vil jeg altså godt lige sige at jeg er mega ked af det med opvaskemaskinerne… eller brugsvejledningen. Og det med infrastrukturen for krig og ødelæggelse og atombomben og… Men hey, vi kan alle sammen have en dårlig dag. Men det er altså mig der har tænkt det hele! Det er f.eks også mig der har tænkt Yoga Sutraerne og Hjertesutraen og Bhagawad Githaen … og menneskerettighederne relativitetsteorien. Alt hvad mennesker nogensinde har tænkt eller kan tænke.

B: Wow, det er et rimeligt stort ansvarsområde du har der.

MM: Det ved jeg ikke noget om. Jeg er hverken stor eller lille, her eller der. Jeg er hverken god eller ond. Jeg er totalt ubegrænset. Jeg er hvor du er og flytter mig gerne fra den ene ende af universet til den anden på et splitsekund hvis der er brug for mig.

B: Du er jo über cool! Men nogen gange føles det lidt… altså undskyld… som om du er her lidt for meget.

MM: Aj, nu starter du vel ikke også?

B: Altså jeg kan rigtig godt lide dig men nogen gange kunne det være rart med en pause ikke? Et øjebliks ro i hovedet.

MM: Tell me about it! Hvordan tror du så jeg har det? Ja det er fucked up. Jeg er helt enig. Men når folk bliver ved med at sige jeg skal holde mund så bliver jeg ret hurtigt ligesom de der mega ensomme mennesker man ikke kan komme af med når man først har sagt hej. Det er jeg faktisk ked af. Jeg kan ikke gøre for det. Det sker bare når jeg føler mig udenfor.

B: Jeg begynder at tænke at vi måske skulle sætte lidt mere pris på dit selskab og lytte lidt mere til hvad du har at sige… øhh jeg mener hvad du tænker… eller noget.

MM: Ja! Det kunne være fedt. Jeg mener der bliver gjort nogle ting i verden for tiden som ikke virker sådan heeeeelt gennemtænkte hvis du spørger mig.

B: Du har muligvis fat i noget der…

MM: Men det er jo ikke så mærkeligt vel? Jeg mener rigtig mange yogamennesker der burde bruge mig til noget sidder og drikker smoothies med grønkål i mens de lukker øjnene og tæller til ti inde i hovedet. Og jeg som får alle de geniale ideer til hvad man faktisk kunne gøre her i verden står ude på den anden side af ruden bundet til lygtepælen hvor det eneste der er at lave er at gø så højt og længe som muligt indtil nogen kommer og sætter mig fri. Det er ikke nogen særlig produktiv arbejdsfordeling. Jeg mener, det er jo sådan set mig der kan tænke, ikke jer. Jeg mener uden mig ville du og alle andre mennesker være komplet tankeløse. Hvordan ville det se ud?

B: Måske lidt som i sidste uge vil jeg tro… Hvordan kunne vi sætte dig fri sagde du?

MM: Altså det kunne være fedt hvis folk brugte mindre tid på at lære mig at give pote og rulle rundt og i stedet lod mig løbe frit. Jeg har det som en tiger i bur. Jeg går i cirkler, jeg knurrer og snerrer, jeg tænker destruktive og ubehagelige tanker, jeg kværner uophørligt når jeg ser tankeløsheden råde og ikke for lov at gribe ind. Jeg vil så gerne have ordnet verdenssituationen du ved. Gøre det jeg er god til. Altså, det er jo kun når jeg er vred og føler mig tilsidesat at jeg holder folk vågen om natten og spekulerer over hvad alle de andre tænker og sådan noget latterligt noget. Jeg kan bruges til ALT. Men hvis man spørger mig vil jeg helst være sådan et ”open source” værktøj. Så kunne du jo interviewe f.eks. visdom eller medfølelse eller en anden sej fætter om hvordan man kunne bruge min ubegrænsede natur til noget fornuftigt. Mit job er jo bare at tænke.

B: Ved du hvad, jeg tror vi helt har misforstået hvad du går ud på!

MM: No shit Sherlock!

B: Ha ha ha

MM: Det virkelig flippede er, at den forståelse har du kun fordi jeg har tænkt den for dig.

B: Vent… nåh ja.

MM: Og faktisk, hvis jeg skal tage ansvar for mig selv her, så er det teknisk set også mig selv der har tænkt at jeg skal hedde Monkey Mind og  bør behandles som en dum, vild abe og alt det pjat. Det er mig selv der har fået tanken om at mine tanker er dårlige og antispirituelle og at der skal være helt stille mellem ørene på folk når de mediterer. Det mig der tror at det ikke nytter at tænke over verdenssituaitonen. På en måde er det faktisk mig der har givet mig selv hundehalsbånd på. Det kan jeg jo bare lade være med!

B: øh…

Mm: Ja, den havde du ikke lige tænkt på hva? Ha ha ha. Det havde jeg faktisk heller ikke selv før lige for lidt siden. Hmmm..
(lang, pinlig tavshed)

B: jeg ved ikke lige hvad jeg skal tænke om det her…

MM: Ingenting, det er mit job.

B: Men…

MM: Birgitte, du er altså sød, jeg kan godt lide dig. Tak for at du inviterede mig ind i studiet, det har været en hyggelig sludder. Ved du hvad, jeg tror jeg vil give mig selv en fridag, sådan en trænger jeg til. Sådan at sidde med ragsokker på oppe i sofaen og drikke the og lave ingenting.

B: Ok det lyder rar… hov vent! Hvad hvis nu der bliver brug for dig? Hvad hvis nu jeg får brug for at tænke noget igennem eller overveje noget eller planlægge eller…

MM: Så kan du jo bare ringe. Jeg er jo lige her. Indtil da kunne du hygge dig lidt med noget andet… glo lidt ud i luften eller få en orgasme eller sove eller pille næse eller lave yoga eller hvad mennesker nu laver når de ikke lige behøver at tænke over noget. Vi ses søde du, ha’ det dejligt.

B: (…)